H εκπομπή μου «Με υπογραφή Ντόρα Πολίτη» στην TV Μυτιλήνης κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ και επανάληψη την Παρασκευή στις 4 μ.μ.

Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου 2014

«Πληρωμένος έρωτας στη Μυτιλήνη»

Στη Μυτιλήνη διεκδικούμε τα πρωτεία και σ' αυτό τον τομέα.

Επί 10ετίες, οι οίκοι ανοχής μέσα στο κάστρο, αποτελούσαν σημείο αναφοράς για τον αρσενικό πληθυσμό, από τους ντόπιους μέχρι τα ναυτάκια του... 6ου στόλου. Τελικά, με παρέμβαση τότε του νεοϊδρυθέντος Συλλόγου Επάνω Σκάλας με άοκνες πρωτοβουλίες του προέδρου Γιάννη Πατανού, έκλεισαν αυτά τα «στορικά σπίτια», όπου γενιές αγοριών, «πήγαν να βρουν το αντριλίκι τους». Με δεδομένο πως τα παραδάκια ήταν και πιο δύσκολα τότε για τους νεαρούς, από δω είχε ξεκινήσει και το «τόσα δίνω, πόσα θες...»


Παράλληλα με το κάστρο, λειτουργούσαν και μια τσατσά πίσω από τη Κομνηνάκη, και ο οίκος ανοχής απέναντι από το λουτρό, μέχρι που κάηκε πριν μερικά χρόνια. Λένε, πως τη φωτιά την έβαλε η ίδια η τσατσά, Ντεβέ Κατίνα η νταβατζού της «εργαζόμενης», γιατί αυτή βρήκε καλύτερο νταβατζή έναν υψηλά ιστάμενο που τη προστάτευε και από το νόμο και της τα έπαιρνε μέχρι δεκάρας.
Εξάλλου, υπήρχε και η ξακουστή Μ. που είχε το... ευαγές ίδρυμα της, ακριβώς μέσα σε μια αυλή επί της Ερμού στην Επάνω Σκάλα. Το τσαρδί της το έλεγαν «ίδρυμα», γιατί εκεί γεννοβόλησε και μεγάλωσε, καμιά ντουζίνα... αγνώστου πατρός κουτσούβελα. Αυτή μάλιστα τη... μανατζάριζε ο ίδιος ο σύζυγος της, και κάποια από τα μπασταρδέλια, λένε πως τα έδιναν σε καλές οικογένειες για υιοθεσία με το αζημίωτο.
Κάποιοι από τους λεβέντες της, μέχρι σήμερα, 50-60 χρ. ταλαιπωρούν τη πόλη, τα δημοτικά συμβούλια, τους επιχειρηματίες, με κλεψιές, εκβιασμούς, μέθη, ναρκωτικά, φυλακές...
Να πούμε αμαρτίες γονέων; Ας είναι. Αυτή πέθανε ίσαμε 25 χρόνια πριν και να δεις μνημείο που της έχουν κάνει οι γυιοί και οι κόρες της «Οίκος τάδε...» απ' όπου δε λείπουν τα λουλούδια τα λιβάνια και τα τρισάγια με κόλλυβα, χρόνο καιρό. Φράγκο δε πιάνουν μπροστά του, τα μνημεία παλιών αριστοκρατικών οικογενειών. Να πούμε και εδώ «τα στερνά τιμούν τα πρώτα»; Συ ξέρεις Κύριε!


Τέλος, ο μόνος οίκος ανοχής που λειτουργεί χωρίς διακοπή, υποτίθεται στα κρυφά εδώ και τουλάχιστον πενήντα χρόνια, είναι αυτός, στα Ταμπακαριά λίγο πιο πέρα από τη ΔΕΗ. Είχε και διευθυντή μια χαρά... οικογενειάρχη άνθρωπο με γυναίκα και παιδιά ο οποίος πήρε τα μάτια του και ξενιτεύτηκε μόλις πριν από δύο μήνες.
Αυτό, γιατί μια μαντάμ από Θεσσαλονίκη, με αντι-μαντάμ Μυτιληνιά, έκαναν αίτηση στο δήμο πριν από ένα χρόνο και ζητούσαν άδειες να λειτουργήσουν στο νησί 4 πουταναριά... συγγνώμη οίκους ανοχής ήθελα να πω!!! Δόθηκε άδεια από το τότε Δημοτικό συμβούλιο για ένα «κατάστημα», και παρακαλώ, έχει διαφήμιση στο τοπικό τύπο: «λειτουργούμε» υπό νέα διεύθυνση, με ώρες λειτουργίας που εξυπηρετούν ταμάμ, και φυσικά, Ποτέ τη Κυριακή.
Μάλιστα, και οι δύο μαντάμες, συχνά... εκκλησιάζονται κανονικά, άβαφες, με μαντήλια στο κεφάλι και μαύρα γυαλιά. Αφήνουν δε, από δεκάρικο και πάνω στο δίσκο...

Να δεις, πως εκεινών οι αμαρτίες πιο εύκολα θα συγχωρεθούν παρά οι δικές μου οι "άλιωτες" που κρίνω, ¨δικάζω" και δε συμμαζεύετε!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: