H εκπομπή μου «Με υπογραφή Ντόρα Πολίτη» στην TV Μυτιλήνης κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ και επανάληψη την Παρασκευή στις 4 μ.μ.

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Οδοιπορικό στων Ελλήνων τις Κοινότητες...


Κατά τη κοινή και προφανώς σωστή άποψη, μια εκδήλωση μπορεί να χαρακτηριστεί επιτυχημένη, όχι μόνο από την αθρόα προσέλευση του κοινού, τα πολλαπλά χειροκροτήματα και τα συγχαρητήρια του κόσμου σε ατελείωτες ουρές.
Αλλά και από τα βαθιά συναισθήματα συγκίνησης και ευαισθησίας που μπορεί να εμπνεύσει, ακόμα και στους πιο συγκρατημένους θεατές.
Με αυτά τα κριτήρια λοιπόν, η εκδήλωση του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών Λέσβου "Mytilene GRACE",  το βράδυ της 31ης Οκτωβρίου, στο Δημοτικό μας Θέατρο, «κέρδισε τη παράσταση» κατά γενική ομολογία.
Το Θέμα, «Οδοιπορικό στων Ελλήνων τις Κοινότητες, Θράκη, Κωνσταντινούπολη, Πόντος, Μικρασία, Κύπρος».
Ομιλητής και παρουσιαστής, ο γνωστός σε όλους Σάββας Καλεντερίδης, εκδότης, δημοσιογράφος, περισσότερο γνωστός από το θρίλερ της Ελληνικής εμπλοκής στο θέμα Οτσαλάν και της παραίτησης του τότε,  από μια καταξιωμένη πολυετή καριέρα από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού για λόγους ευθιξίας και φιλότιμου.
Ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη να σωθούν οι τόποι αυτοί, οι άλλοτε δοξασμένοι και Ελληνικοί, από την αρχαιότητα μέχρι το 1923. Να σωθούν, τουλάχιστον μέσα από τουριστικούς οδηγούς και εκδοτικές προσπάθειες όπως της Εταιρίας «Ινφογνώμων» και της ιστορικής μνήμης, απαρασάλευτης και αληθινής.
Την εκδήλωση πλαισίωσαν με παραδοσιακή-Μικρασιατική μουσική οι: π. Στρατής Γιουσμάς, που με το κανονάκι του και το λυγμό του  τραγουδιού «στου Βοσπόρου τ' αγιονέρια», έκανε να δακρύσουν οι πάντες. Εξίσου ταλαντούχοι μουσικοί και άξιοι δάσκαλοι, ο Άλκης Πασπάτης, Γεωργία Φωτοπούλου και Γιάννης Γανώσης.
Παρόντες, μαζί με το πολυπληθές κοινό, οι δύο Μητροπολίτες μας Χρυσόστομος και Ιάκωβος, ο Στρατηγός κ. Δ. Μπήκος, Ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου  Γ. Ψάνης, ο π. δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι από όλες τις παρατάξεις. Την Περιφερειάρχη κ. Καλογήρου, εκπροσώπησε ο Πρόεδρος Δημοσθένης Χατζηγιάννης, ενώ το παρόν έδωσαν και πολλοί Περιφεριακοί Σύμβουλοι, όπως και εκπρόσωποι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας.
Κατατοπιστική και επί της ουσίας η σύντομη ομιλία  του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κοσμήτορος του Συλλόγου Ελληνοαμερικανών,  κ. Γ. Χατζόπουλου, τόσο για τον Σάββα Καλεντερίδη, όσο και για τους λόγους που ο Σύλλογος επέλεξε να διοργανώσει αυτή την εκδήλωση.
Στον επίλογο, εντυπωσίασαν και συγκίνησαν βαθύτατα το κοινό, οι μεστές λίγες κουβέντες της δημοσιογράφου και προέδρου  του Συλλόγου κ. Ντόρας Πολίτη.
«Ο νόστος -είπε- του απόδημου Έλληνα και η βαθύρριζη αγάπη και περηφάνια μας για τη πατρίδα, μας κάνουν να διοργανώνουμε δύσκολες εκδηλώσεις σαν την αποψινή και σας ευχαριστούμε όλους, που με την  αθρόα προσέλευση σας τιμάτε τη προσπάθεια μας και συμβάλλετε στη γενναία επιμονή  του καθενός από εμάς, να κρατάμε ψηλά το κεφάλι και να περηφανευόμαστε για τις καταβολές μας, σε ώρες δύσκολες για την Ελλάδα μας.
Παρακολουθώντας μέσα από το συναρπαστικό βιντεόραμα του αγαπητού μου φίλου και ήρωα για μας, Σάββα Καλεντερίδη, το οδοιπορικό της εθνικής μας μοναξιάς, τους τόπους μας τους σβησμένους απ' το χάρτη αλλά όχι από την ιστορία μας, με πήρε το παράπονο. Με έλιωσε για ακόμα μια φορά το αδυσώπητο «γιατί» του αείμνηστου Μικρασιάτη πατέρα μου, αλλά και θύμωσα και εξοργίστηκα με τα μυαλά που κουβαλούν ακόμα-κι' ακόμα αυτοί που επιβάλλεται να ασχολούνται με τα εθνικά μας θέματα, τα δίκαια της πατρίδας μας και τα συμφέροντα του λαού μας.
Νομίζω, πως αν οι τόποι της εθνικής μας μοναξιάς που μόλις πέρασαν από μπροστά μας  ταπεινωμένοι και λησμονημένοι, μπορούσαν να μας ρωτήσουν «βρε αδέρφια, μας θυμόσαστε καθόλου και πως περνάτε άραγε χωρίς εμάς», μόνο με τούτο το στίχο θα μπορούσαμε να απαντήσουμε για να μας καταλάβουν και να μας συγχωρήσουν ίσως.
«Αν ρωτήσεις πώς περνάω / θα σου πω δυο ψέμματα / ένα πως δε σ' αγαπάω κι' ένα πως σε ξέχασα...»
Και το Δημοτικό Θέατρο σείστηκε από τα χειροκροτήματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: