H εκπομπή μου «Με υπογραφή Ντόρα Πολίτη» στην TV Μυτιλήνης κάθε Πέμπτη στις 10 το βράδυ και επανάληψη την Παρασκευή στις 4 μ.μ.

Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2012

Η «ανταλλαγή» (με απλά λόγια, για αρχαρίους)


Του Φωτή Ξύδα 
Εκδηλώσεις για την «ανταλλαγή», λοιπόν. Άλλο ένα δόλωμα που οι χάνοι της «ντόπιας διανόησης» το κατάπιαν ανυποψίαστοι και έφθασε μέχρι την πατούσα τους. Κι αυτό γιατί υιοθετούμε έτσι, άκριτα και αβασάνιστα, τη θεωρία των κεμαλιστών ότι «ελληνικά στρατεύματα εισέβαλαν αναίτια και παράνομα στην τουρκική Μ. Ασία». (Επίσημη έκθεση τουρκικού ΓΕΣ).
Ε, όχι! Ας πάψει αυτό το τροπάριο.
Η Τουρκία, όπως και οι υπόλοιπες ηττημένες χώρες του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με τη Συνθήκη των Σεβρών τιμωρήθηκε να πληρώσει το τίμημα των φρικαλεοτήτων που διέπραξε κατά τη διάρκεια του πολέμου. Όπως η Γερμανία, η τότε Αυστροουγγαρία, η Βουλγαρία κ.ά., η Τουρκία υποχρεώθηκε να «επιστρέψει» εδάφη στα οποία η πλειοψηφία των κατοίκων δεν ήταν Τούρκοι. Τέτοια περιοχή ήταν η γη της Ιωνίας.
Όπως έγινε και με τις υπόλοιπες νικήτριες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) που ανέλαβαν τη διοίκηση άλλων περιοχών, ανατέθηκε από τους Συμμάχους στην Ελλάδα, να «προστατεύσει» το χριστιανικό στοιχείο της ευρύτερης περιοχής γύρω από τη Σμύρνη, εγκαθιδρύοντας εκεί καθ’ όλα νόμιμη και αδιαφιλονίκητη ελληνική διοίκηση.
Δεν είναι του παρόντος να αναλυθούν οι μετέπειτα εξελίξεις. Εκτός, φυσικά, από το γεγονός ότι όταν το αποκαμωμένο ελληνικό εκστρατευτικό Σώμα άρχισε την υποχώρησή του, τόσο τα κεμαλικά στρατεύματα όσο και τα στίφη των ατάκτων που ακολουθούσαν, έβγαλαν το μένος τους κατά των ελληνικών πληθυσμών. Περιττό και πάλι να απαριθμήσουμε τις βιαιότητες. Γιατί το αποτέλεσμα μετρά από μόνο του. Όσοι Έλληνες Μικρασιάτες επέζησαν των σφαγών, κατέφυγαν στις ακτές και ιδιαίτερα στη Σμύρνη, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν πλωτό μέσο για να περάσουν στα απέναντι ελληνικά νησιά.
Την ίδια στιγμή, δεν πειράχθηκε ούτε μια τρίχα των Τούρκων που κατοικούσαν ακόμα στην Ελλάδα.
Αργότερα, με τη Συνθήκη της Λωζάννης, αποφασίσθηκε η περίφημη «ανταλλαγή των πληθυσμών» μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, με εξαίρεση τους Έλληνες της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου και τους Μουσουλμάνους (τουρκογενείς) της Δ. Θράκης. Τα σημερινά πληθυσμιακά στοιχεία μιλούν από μόνα τους για τον τρόπο που η κάθε πλευρά τήρησε τις συμβατικές υποχρεώσεις της.
Η συμφωνηθείσα «ανταλλαγή» έγινε συντεταγμένα και ειρηνικά, αλλά αφορούσε, κυρίως, τους τουρκικούς πληθυσμούς που μετακινήθηκαν, αφού οι πολλαπλάσιοι ελληνικοί πληθυσμοί είχαν ήδη ξεριζωθεί βιαίως, διά πυρός και σιδήρου, από τη Μ. Ασία.
Για ποιαν «ανταλλαγή», λοιπόν, μιλούμε; Είναι ιεροσυλία και διαστρέβλωση της ιστορικής πραγματικότητας να συνεορτάζουμε, και μάλιστα τις σημαδιακές αυτές ημέρες, τη δήθεν «ειρηνική ανταλλαγή», όταν είναι γνωστό ότι τα γεγονότα διαδραματίσθηκαν τελείως διαφορετικά.
Ας ξεχάσουμε το δυσάρεστο παρελθόν. Συμφωνώ. Αλλά όχι και να σκυλεύομε πάνω στα άμαχα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής, είτε από άγνοια είτε για λόγους που ομολογώ ότι δε θέλω ούτε καν να υπονοήσω.

* Ο Φωτής Ξύδας είναι πρέσβης ε.τ.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Εμπρός την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

Σχόλιο της Ντόρας Πολίτη:

Μπράβο σου φίλε μου Φώτη, σε τιμά ιδιαίτερα η δημοσιοποίηση της άποψης σου, για ευνόητους λόγους.
Όσο για τη τελευταία παράγραφο του κειμένου σου, δε χρειάζεται καν να υπονοήσεις τους λόγους για τους οποίους κάποιοι εξακολουθούν να βιαιοπραγούν «πάνω στα άμαχα θύματα της μικρασιατικής καταστροφής».
Αυτοί, έχουν κοινό όνομα και είναι πασίγνωστοι και στη τοπική κοινωνία και ανά την Ελληνική επικράτεια. Λέγονται «σύγχρονοι, τουρκοαργυρώνητοι ΕΦΙΑΛΤΕΣ»!
Δεν υπάρχουν σχόλια: